Categories
Blogi

Tutkimushankkeen ja muotoiluopiskelijoiden työpajassa luotiin uusia suojainkonsepteja 

Citizen Shield teki yhteistyötä muotoiluopiskelijoiden kanssa osana XAMK:in ekodesign-kurssia. Opiskelijat suunnittelivat kurssilla uusia kasvosuojainkonsepteja. Suunnittelutyön innoituksena toimivat Citizen Shield -hankkeen monitieteiset tietoiskut, joissa käytiin läpi suojainten kehityksen kannalta tärkeitä tutkimustuloksia Teams-etäyhteydellä. VTT:n tutkijat kertoivat virusta sisältävien aerosolien liikkumisesta ilmassa, suojainten luokittelusta, biomateriaaleista ja muista uusista teknologioista. Tampereen yliopiston käyttäytymistieteellisessä osuudessa esiteltiin hankkeen tutkimuksissa esiin tulleita havaintoja maskien käyttöön vaikuttavista psykologisista ja sosiaalisista tekijöistä.  
 
Tulevaisuuden maskit voivat suojata paitsi aerosoleina ja pisaroina leviäviltä taudinaiheuttajilta, myös esimerkiksi siitepölyltä ja hiekkapölyltä. Hyvän suodatuskyvyn lisäksi kasvosuojaimen on tärkeää istua kasvoille tiiviisti, että se suojaa tehokkaasti myös aerosoleilta ja pölyltä. Yksi tärkeimmistä ratkaistavista ongelmista on maskijäte, joka myös huolettaa monia maskien käyttäjiä Suomessa. Tulevaisuudessa ekologisesti kestävämmät suojaimet voisivat olla pitkäikäisiä, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä. Maskin käytettävyyttä ja mukavuutta haittaavat monet tekijät, kuten esimerkiksi korvien takaa ihoa ärsyttävät sangat, maskin unohtuminen ja sosiaalinen haitta. Opiskelijoiden kehittämät konseptit vastasivat moniin näihin haasteisiin. 

Unelmien suojain 
  • Suojaa tehokkaasti  
  • Istuu tiiviisti kasvoille 
  • Tuntuu mukavalta käyttää 
  • Helppo ja vaivaton käyttää 
  • Tuntuu helpolta hengittää 
  • Näyttää hyvältä 
  • Voi tehdä kaikkea mitä muutenkin tekisi 
  • Ei tule kalliiksi 
  • On ympäristöystävällinen   

Opiskelijat esittelivät kehittämänsä uudet suojainkonseptit loppuseminaarissa. Esityksissä nähtiin innovatiivisia uusia ideoita ja taidokasta tutkimustiedon hyödyntämistä suunnittelutyössä. Ratkaisuissa korostui erityisesti uudelleenkäytettävyys ja suojaimen muuttuminen luonnolliseksi osaksi pukeutumista. Uudenlaisille suojainratkaisuille on tulevaisuudessa tarvetta ja työpajan ideointi toi esiin moniammatillisen yhteistyön mahdollisuuksia. Kehitystyö jatkuu syksyllä suojainprototyypin kehittämisen merkeissä.

Cocoon
Tekijat: Ada Aalto, Saara Hakamaa, Henry Ikkala, Ville Levonen
Tuuby
Tekijat: Ekaterina Karvanen, Toni Heino, Santtu Nikander, Anton Sandqvist
Haamu
Tekijat: Erika Salo, Maria Lampinen, Benjami Hiljainen, Tanja Hakamäki
Maskit
Tekijat: Beda Haanperä, Elisa Laitinen, Iisa Nihtilä, Katja Räsänen-Risu