Categories
Blogi

Ikkuna auki, virukset ulos – vaihtoehtoja koronaturvallisempaan sisäoleiluun pandemian aikana

Ystävien tapaaminen on monille tärkeää, mutta miten järjestää tapaamiset terveysturvallisesti koronapandemian aikana? Tässä ohjeessa on hyödyllisiä ideoita ilmahygienian parantamiseen sinulle, joka järjestät jouluillallisia, kutsut kavereita syömään kotiisi tai lapsillasi käy kotona ystäviä leikkimässä.

Julkisissa tiloissa Suomessa ja ulkomailla on otettu käyttöön useita ilmahygieniaa parantavia toimia koronan torjumiseksi. Myös yksityishenkilöiden on mahdollista ottaa näitä keinoja käyttöön. Omilla toimillasi pystyt vaikuttamaan epidemian torjumiseen.

Onko ilmahygieniasta huolehtiminen hyödyllistä – oikeasti?

Virus leviää pääosin aerosolien ja pisaroiden kautta, joita erittyy esimerkiksi hengittäessä ja puhuessa. Aerosolihiukkaset jäävät ilmaan leijailemaan. Mitä enemmän hengität viruksia sisältäviä hiukkasia, sitä suuremmaksi muodostuu riski sairastua.

Riskiä voi pienentää usein keinoin. Esimerkiksi ilmanpuhdistimen teho on todettu mm. mallinnuksissa, suomalaisessa ravintolassa toteutetussa tutkimuksessa ja myös käytännössä: niissä Quebecin kouluissa, joissa ei käytetty ilmanpuhdistimia, oli 3–4-kertainen määrä tartuntoja verrattuna kouluihin, joissa puhdistimia käytettiin.

Tarvitseeko myös kaksi rokoteannosta saaneen huomioida viruksen leviäminen?

Rokotesuojan avulla voimme tehdä enemmän meille tärkeitä asioita turvallisemmin. Oireeton korona leviää kuitenkin myös rokotettujen kesken. Kaikilla ei myöskään ole rokotesuojaa ja osalla rokotesuoja saattaa olla heikentynyt. Onneksi on myös muita tehokkaita suojauskeinoja rokotteiden lisäksi! Yhdistelmä useita eri suojauskeinoja toimii aina paremmin kuin yksittäinen – lisää keinovalikoimaasi myös ilmahygienia!

Mitkä seuraavista keinoista ilmahygienian parantamiseksi ovat sinulle mahdollisia, kun vietät aikaa muiden seurassa?
  • Asunnon hyvän ilmanvaihdon varmistaminen. Selvitä, onko rakennuksessa riittävä ilmanvaihto ja onko järjestelmä huollettu asianmukaisesti (lisätietoa alla!)
  • Ikkunan avaaminen esimerkiksi muutamaksi minuutiksi kerran tunnissa.
  • Ilmanpuhdistimen käyttäminen. Ilmanpuhdistin on laite, joka poistaa sisäilmasta hiukkasia. Erityisesti jos ilmanvaihtoa ei saada toimimaan hyvin, ilmanpuhdistimesta voi olla hyötyä.
  • Kasvomaskit ja hengityssuojaimet. Erityisesti tiiviit FFP2- ja FFP3 -hengityssuojaimet suojaavat muita ja myös itseä. Lisätietoa kasvomaskien käytöstä THL:n sivulla ja TTL:n sivuilla suojainten teknisistä ominaisuuksista.  Lisätietoa FFP-suojaimen turvallisesta uusiokäyttämisestä.
  • Turvavälit. Koronavirus leviää voimakkaammin lähietäisyydeltä, minkä vuoksi on tärkeää pitää etäisyyttä muihin.
Mistä tiedät, että onko ilmanvaihto kunnossa?

Varoitusmerkkejä huonosti toimivasta ilmanvaihdosta voivat olla esimerkiksi:

  • kosteuden hidas poistuminen kylpyhuoneessa
  • hajujen hidas poistuminen
  • talouspaperiarkki ei pysy poistoilmaventtiilissä kiinni

Ilmanvaihdosta voi pitää huolta esimerkiksi vaihtamalla suodattimet normaalilla aikavälillä ja varmistamalla puhtaan korvausilman saatavuus. Tarvittaessa pyydä ammattilaisen (taloyhtiön isännöitsijä tms.) apua. THL on koonnut sivuilleen ohjeita riittävän ilmanvaihdon varmistamiseen.

Aerosolihiukkasten määrän rajoittamiseen on useita keinoja, joita voi käyttää myös yhdessä.

Vieraasi ovat todennäköisesti tyytyväisiä, kun huomioit ilman terveysturvallisuuden.

Kansalaispulssin ja keväällä toteutetun kyselytutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista pitää suojaustoimia tarpeellisina myös kahden rokoteannoksen jälkeen ja haluaa estää koronaviruksen leviämistä. Jo suuri osa suomalaisista ymmärtää, että oireeton kantaja voi tietämättään tartuttaa hengityksen kautta virusta muihin.

Havainnollistuksia ilmahygieniatoimien vaikutuksista

Ilmanpuhdistin vähentää aerosolihiukkasten määrää. Huoneen koko on 15 m2, normaali toimistohuoneen ilmanvaihto ja puhdistimen CADR on 320. Video perustuu VTT:n erikoistutkija Aku Karvisen simulointiin.

Yllä olevassa videossa on havainnollistettu aktiivisten aerosolihiukkasten määrää kahdessa tilanteessa. Oikealla olevassa ruudussa huoneeseen on tuotu ilmanpuhdistin, jota kuvastaa punaharmaa kuvio. Valkoiset pisteet ovat aktiivisia aerosolihiukkasia. Videossa kahden ihmisen viettäessä aikaa samassa huoneessa, aerosolihiukkaset sekoittuvat huoneilmaan koko 15:n neliön tilassa. Ilmahygieniakeinon käyttäminen vähentää hiukkasten määrää huomattavasti.

Mitä pidempään yhdessäolo jatkuu, sitä todennäköisemmin saa tartunnan. Riskiä voi pienentää monin eri toimin. Alla olevassa kuviossa on havainnollistettu tilannetta, jossa neljä henkilöä viettää iltaa 25:n neliön kokoisessa yksiössä keskustellen. Yhdellä heistä on oireeton koronavirustartunta. Kuviossa näkyy yhden henkilön uloshengittämien tilaan jäävien aerosolihiukkasten määrä. Ajan kuluessa määrä kasvaa, mutta sitä voidaan vähentää avaamalla ikkuna viideksi minuutiksi tunnin välein tai käyttämällä ilmanpuhdistinta

Aktiviisten aerosolihiukkasten lukumäärä

Ilmahygieniatoimien vaikutus yhden henkilön uloshengittämien tilaan jäävien aktiivisten aerosolihiukkasten lukumäärään.

Ilmanvaihdon parantamisella voi siis huomattavasti vähentää aerosolihiukkasten ja siten viruksen määrää hengitysilmassa. Pienempi määrä viruksia sisältäviä aerosolihiukkasia tarkoittaa sitä, että huoneessa oleva henkilö todennäköisesti hengittää virusta sisältävää ilmaa vähemmän. Hengitettyjen hiukkasten määrä on yhteydessä sairastumisen todennäköisyyteen.

Yllä oleva kuvio perustuu VTT:n erikoistutkija Aku Karvisen esitettä varten tekemiin laskelmiin. Laskelmissa on käytetty Suomessa saatavilla olevaan n. 50 euron hintaan myytävän ilmanpuhdistimen arvoja. Puhtaan ilman tuotto eli CADR on 130 m3/h. Kuviossa hyvä ilmanvaihto on määräysten mukainen kotitalouden ilmanvaihto. Huono ilmanvaihto on viidesosa määräysten mukaisesta.

Kaikki laskelmat ovat suuntaa-antavia. Todellisessa elämässä lukemiin vaikuttavat useat eri tekijät, kuten tuulen suunta, ulkoilman lämpötila, huoneiston ilmanvaihtojärjestelmän tehokkuus ja puheen tai laulun määrä.

Lisätietoa:

THL: Koronavirus ja sisäilman turvallisuus

THL: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille 

TTL: Tietoa suojautumisesta koronavirustartunnalta: kasvomaskit, suu-nenäsuojaimet ja hengityksensuojaimet

Citizen Shield -hanke: “Tiivis maski on paras maski” -ohjeita maskien ja suojainten tehokkaaseen käyttöön, sekä kuinka käyttää maskeja uudelleen turvallisesti.