Categories
Blogi

Tiivis maski on paras maski

Näin käytät FFP2-maskia turvallisesti, edullisesti ja ekologisesti

Koronaviruksen deltamuunnos leviää vielä aiempaa helpommin

Koronaviruksen deltamuunnos leviää aiempia muunnoksia helpommin – myös ulkotiloissa. Tartunnan saaneen hengityksestä leviävät viruspartikkelit voivat jäädä ilmaan pitkiksikin ajoiksi, varsinkin huonosti ilmastoiduissa sisätiloissa. 

Rokotekattavuuden kasvu helpottaa tilannetta, mutta myös muita suojauskeinoja tarvitaan vielä pitkään. Kasvomaskia kannattaa käyttää, vaikka olisi tilassa yksin, jos ennen tai jälkeen tilassa oleskelee muita ihmisiä. 

FFP2-tasoinen hengityssuojain suojaa tehokkaammin kuin kirurginen tai kangasmaski – sekä muita että itseä.

Oikein käytettynä hengityssuojainten on todettu suojaavan jopa yli kymmenen kertaa paremmin kuin kirurgisten maskien. FFP2- ja N95- tason maskit vaativat myös huomattavasti matalamman käyttöasteen ollakseen tehokkaita viruksen leviämisen estämiseksi, erityisesti yhdistettynä muihin keinoihin, kuten ilmanvaihdon tehostamiseen.

Tehokkaampien hengityssuojainten, kuten FFP2 ja N95 -maskien teho perustuu osittain parempaan suodatustehoon. Olennaisinta kuitenkin on maskin tiivis istuvuus kasvoilla. Kirurgisten maskien suodatusteho on jo kohtuullisen hyvä verrattuna esimerkiksi kangasmaskeihin, mutta ilmaa ja samalla myös viruspartikkeleita virtaa maskin sivuilta. Kirurginen maski suojaa jonkin verran muita, mutta hyvin istuvalla hengityssuojaimella on mahdollista suojata myös itseä.

Tiiviin istuvuuden voi varmistaa kokeilemalla erilaisia malleja ja valitsemalla omiin kasvoihin parhaiten sopivan. Metallinen muotoilulanka tiivistää maskin nenän päältä ja estää myös silmälasien huurtumista. Maski istuu riittävän tiiviisti, kun se liikkuu hengittäessä, ja kun reunoilta ei tunnu ilmavirtaa.

Maskien uudelleenkäyttö säästää rahaa ja luontoa

Maskijäte ja tehokkaampien maskien hinta ovat monelle huolenaihe. FFP2-maskia on mahdollista käyttää useita kertoja ja näin vähentää maskeista syntyvää jätettä ja säästää rahaa. VTT:n tutkimuksissa on todettu, että maskit puhdistuvat tehokkaasti pesussa ja myös kolmen päivän ilmavassa säilytyksessä. Peseminen heikentää suodatustehoa jonkin verran, mutta esimerkiksi 95% hiukkasista suodattavat hengityssuojaimien suodatusteho oli vielä kymmenenkin pesukerran jälkeen 90%. Maskia vähiten kuluttava pesutapa on keittäminen. Kolmen päivän säilytys ei heikennä suodatustehoa. Maskia ei pidä enää käyttää, kun se on uudelleenkäytetty useita kertoja, alkaa näyttää likaiselta tai nukkaantuu.

Maskin puhdistus lepuuttamalla: 

• Käytetyn maskin voi kuljettaa kotiin esimerkiksi muovipussissa

• Kotona maski asetetaan lepäämään kolmen päivän ajaksi. Maskin tulee sijoittaa ilmavasti, jotta se kuivuu täysin. 

• Kolmen päivän jälkeen kasvomaskia voi käyttää uudelleen. 

• Muista käsien pesu tai käsidesi aina ennen maskin käsittelyä ja sen jälkeen!


Muista myös muut suojauskeinot

Tehokkainta suojaus on silloin, kun suojauskeinoja yhdistetään ja käytetään samanaikaisesti. Maskien käytön lisäksi on tärkeää noudattaa myös muita suosituksia. Rokote vähentää erityisesti vaikeaan tautimuotoon sairastumista, mutta molemmatkin rokotteet saanut voi vielä levittää virusta. Maskin käyttäminen on siis tärkeää vielä täysin rokotettunakin. Tehokkainta on välttää sisätiloissa muiden ihmisten kanssa oleskelua kokonaan. Sisätiloissakin voidaan kuitenkin vähentää riskejä tehokkaasti, jos tila on hyvin ilmastoitu, kaikki käyttävät tehokkaita maskeja, hygieniasta huolehditaan hyvin ja pidetään turvavälejä.

Kuvitus: Riina Rupponen